De fleste vil nok give mig ret i, at det var en veritabel bombe, Dronning Margrethe detonerede i sin nytårstale. Den sendte trykbølger i alle mulige retninger - også ind i statsministerens årsskiftetale dagen efter, hvor det forventede fokus på regeringens sundheds- og ældreudspil ganske og aldeles udeblev.
Jeg må indrømme, at jeg faktisk havde forberedt mig på, at disse linjer skulle handle om netop regeringens oplæg, men uden input fra statsministeren må indflyvningen selvsagt blive en anden. Jeg har dog valgt, at emnet fortsat skal være den rolle, som den almene boligsektor har spillet - og vil kunne spille - i relation til det nære sundhedsvæsen. Dette ikke mindst i forhold til det hastigt stigende antal seniorer i Danmark.
Tillad mig et tilbageblik, sådan som man ofte gør ved et årsskifte. De første år omkring grundlæggelsen i 1944 var Himmerland Boligforenings fokus på at bygge gode lejeboliger, der var til at betale. Dengang indgik der ikke de store overvejelser om egentlig byudvikling. Senere engagerede vi os imidlertid også i opførelse af det, der så at sige ligger uden om livet i boligerne - blandt andet børnehaver, faciliteter til voksne med særlige fysiske og psykiske udfordringer og plejehjem. Og sågar et sundheds- og kvartershus.
Således har vi med årene fået stadig større erfaring med at tænke "alt det andet" ind i gode boligområder.
Heldigvis er der andre end os, der synes, at vi er lykkedes med at skabe sammenhæng mellem boliger og deres nære omgivelser, så det ikke er ren og skær selvfedme. Det kom for alvor til udtryk i andet halvår 2023, hvor vi for transformationen af det østlige Aalborg modtog hæder fra den absolut øverste hylde. Det skete, da vi for den internationalt anerkendte Aalborg-model vandt "The New European Bauhaus Prizes" - en officiel EU-pris til hyldest af projekter, der skaber positive forandringer og bedre livsvilkår gennem strategisk byplanlægning og socialøkonomiske indsatser.
Alt dette nævner jeg for at slå fast, at Himmerland Boligforening er vant til at tænke sundhed, rummelighed og tryghed ind i gode boligområder. Og nok så meget: Vi er klar til - fortsat - at spille en aktiv rolle i civilsamfundet og på den måde medvirke til den videre positive udvikling af vores boliger, boligområder og byer.
Vi lever stadig længere. Er stadig friskere i lang tid. Og har i stadig stigende omfang et ønske om at blive boende i egen bolig så længe som muligt. Samtidig er "ældre" i dag ikke betegnelsen for mennesker, der er nedslidte og begrænsede til at sidde i et hjørne af stuen og vente. Derimod rummer nutidens - og ikke mindre fremtidens - seniorliv myriader af facetter, hvilket naturligvis også afspejler sig i den måde, vi bor på. Og gerne vil bo på.
Det præsenterer morgendagen med nye udfordringer særligt relateret i ældre og deres sundhed og trivsel. Og det er uden tvivl noget af dette, regeringen vil adressere i udspillet.
Jeg skal ikke gøre mig klog på regeringens konkrete indfaldsvinkel, men så meget står fast: I Himmerland Boligforening bygger vi gerne videre på de gode erfaringer, vi har høstet gennem de seneste årtier, og yder vores del til, at kommende generationer kan opleve et stadig bedre seniorliv. I den forbindelse tillader jeg mig at komme med et nytårsønske: Nemlig at man både på landspolitisk og kommunalt niveau husker at tænke den almene boligsektor aktivt ind i planlægningen af fremtidens bydele og byer, så de for alvor bliver rummelige, trygge og sunde. Uanset beboernes alder.