Gå til Indhold

Det er ikke nu, boligbyggeriet skal bremse op

retur
Klumme af Erhverv Norddanmark-formand Rasmus Haugaard, Nyhavnsgade 2, Aalborg, og direktør Ole Nielsen, Himmerland Boligforening, Rendsburggade 22, Aalborg

Der har på det seneste været en vis debat om boligsituationen i Aalborg Kommune. Nogle har i den forbindelse opfordret politikerne til at indføre byggestop, men det vil efter vores opfattelse være halsløs gerning. Det er ikke nu, boligbyggeriet skal bremse op, og udlægningen af omfanget af tomme boliger i Aalborg er statistisk fordrejning af virkeligheden.

Der er ikke bygget for mange boliger i Aalborg, og ønsker vores politikere, at byen fortsat skal vokse med betalbare boliger som en del af tiltrækningskraften, så skal der fortsat opføres et endog meget stort antal boliger hvert år.

Ifølge Danmarks Statistik var der omkring årsskiftet 8.657 ubeboede boliger i Aalborg Kommune. Det præsenteres som meget, men skal ses i relation til de 114.473 beboede boliger.
Når kritikerne af udvikling i Aalborg præsenterer dette tal, tages der ikke højde for, at der for Aalborg Kommunes vedkommende indgår et stort antal tomme landejendomme uden for bycentrum og de større byområder. Bygninger som ikke er egnede til beboelse og som afventer nedrivning.

Oveni det kommer, at der indgår en del nyopførte ejendomme, der i sagens natur endnu ikke er taget i brug, men ikke desto mindre fremgår som tomme, selvom de ikke er beboelige endnu.
EjendomDanmark, der er brancheorganisation for ejendomsejere og -administratorer, fortæller, at Aalborg i perioden 2018 til 2022 var den storby, der havde den højeste procentdel af ledige private udlejningsboliger. En ny opgørelse viser imidlertid et fald, hvilket blandt andet hænger sammen med, at lejeboliger som følge af fortsatte prisstigninger på ejerlejligheder er blevet mere populære. Mange nye studerende er også med til at reducere tomgangen, for flertallet af disse nye borgere er interesserede i en lejebolig frem for en ejerbolig.


Sammenligninger med Aarhus og Odense er ikke relevante, for der er her tale om bykommuner uden stort opland. Til beskrivelse af forholdene i Aalborg Kommune: Mod vest er der syv kilometer til Løgstør, mens der er 35 kilometer til Aalborg.

Summa summarum: Der er faktuelt ikke grundlag for at påstå, at der er for mange boliger i Aalborg Kommune. Faktisk tværtimod. Det tager tid at projektere og opføre nye boliger og derfor er det nu, vi skal sikre et tilstrækkeligt antal af de betalelige boliger, der skal være til rådighed i fremtiden.

I den forbindelse er det vigtigt, at politikerne husker på to centrale ting. For det første at der i disse år sker en betydelig ændring i boligmønstrene, der skaber et nyt behov for mindre boliger tilpasset især singlernes behov. Og for det andet at der gennem opførelse af blandt andet almene boliger sker en videreudvikling af de mindre byer uden for det centrale Aalborg.

Det er glædeligt, at Socialdemokratiets gruppeformand Lisbeth Lauritsen stiller sig på lejernes side og er tilfreds med det udbud af gode boliger, Aalborg har at tilbyde. Hun har ret i, at det er et politisk ansvar at sørge for, at alle har et godt sted at bo. I den sammenhæng er det med Lisbeth Lauritsens ord et stort privilegium, at "studerende, lavindkomstgrupper, enlige, pensionister eller mennesker på overførselsindkomst" oplever et lejemarked med et stort udbud af boliger. Det er en politisk opgave at sikre, at det også vil være sådan i fremtiden.
 
Navigation

Kontakt os

Tlf: 96 31 52 00

info@abhim.dk

Åbningstider

Mandag - onsdag kl. 10:00 - 14:00

Torsdag kl. 10:00 - 17:00
Fredag kl. 10:00 - 13:00


Telefontider


Mandag - onsdag kl. 9:00 - 15:00

Torsdag kl. 9:00 - 17:00
Fredag kl. 9:00 - 13:00


Se alle vores afdelinger

Vores kontoradresse

Himmerland Boligforening
Rendsburggade 22
9000 Aalborg

Tlf: 96 31 52 00

Cvr: 35 77 30 10

EAN: 5790001970789
© abhim.dk
 
 
Nej
OK

Søg dokumenter
Tryk her for at søge
Se boliger