Som bygherre har Himmerland Boligforening en forpligtelse til at sikre liv mellem husene.
Sådan har det ikke altid været. Vi skal faktisk ikke voldsomt mange år tilbage for at finde en tid, hvor vores arbejde udelukkende handlede om at bygge, drive og vedligeholde almene boliger, der er til at betale.
Der står ingen steder, at vi skal, men vi har valgt at påtage os ansvaret som samfundsaktør. Vi ser ikke kun os selv som garant for, at der bliver bygget og vedligeholdt gode boliger til overkommelig husleje, men også at der bliver skabt og udviklet spændende bydele. Og at der er grobund for et godt liv mellem husene.
Det ansvar er i virkeligheden en fantastisk mulighed, for ret beset er det jo et vældigt potentiale, vi der har. Hvis vi kan være med til at skabe godt liv mellem husene, er belønningen gladere beboere. Og de har det nu en gang med at passe bedre på tingene, hvilket giver dem og andre mere lyst til at bo og blive boende. Det giver mindre udskiftning - og dermed mindre slitage på bygningerne. En god cirkel fra ende til anden.
I de fleste af boligforeningsafdelinger er der en eller anden grad af fælles faciliteter. Nogle steder endda egentlige fælleshuse. De er ofte rigtigt fine, men når det kommer til stykket, er de jo ikke andet og mere end fire vægge, et gulv og et loft. Traditionelt bliver mange af dem brugt til fester i weekenderne og står så ellers buldrende tomme i ugens løb. Ikke at jeg tror, vi kan sikre, at de er i brug 24-7, men der er i al fald ofte basis for langt større anvendelse.
I den sammenhæng er det særdeles spændende, at vi for ganske nylig har fået Realdanias opbakning til at gennemføre et 12 måneder langt projekt, der skal bidrage til at mange tusinde flere, der kan og vil dyrke idræt, faktisk også kommer til det. Der er så at sige tale om en genoplivning af Aktive Fælleskaber - et succesfuldt projekt, hvor vi under de værste corona-restriktioner rykkede en lang række idrætsklubbers aktiviteter tættere på beboerne i Aalborgs almene boligområder.
Også i det nye projekt er der tale om et tæt samarbejde med idrættens paraplyorganisation SIFA og øvrige almene boligforeninger, der kan se meningen med at gøre en ekstra indsats for beboerne. Idéen er denne gang, at beboere ikke skal tænke på måske mange kilometers transport til den sport, de gerne vil prøve. I stedet vil vi sikre, at beboerne bliver præsenteret for et bredt udsnit af idrætsgrene, som de formentlig ikke har erfaring med - og hvor det er muligt, vil vi trække aktiviteterne ind i boligområderne. Netop i fælleshuse, sale, haller og på boldbaner, hvor sådan nogen er en del af afdelingen. Tanken er desuden at samarbejde med skoler og institutioner om at bruge faciliteter i boligområderne og at inkludere sportsklubbernes aktiviteter i undervisningen.
Jeg er ikke i tvivl om, at vi - og andre bygherrer - de kommende år skal forpligte os endnu mere ud over det rent bygningsmæssige. Det gør vi med glæde. Og med forventning om at vi vil kunne gøre en forskel for og sammen med vores beboere.