Debatindlæg af direktør Ole Nielsen, Himmerland Boligforening, ErhvervsNetværk 9220-formand Lars Jøker og Frank Rudolph, projektleder for CrossLearn:Virksomhed - Fyrkildevej 37, Aalborg Øst
Vi blev meget begejstrede, da børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye for nylig præsenterede regeringens overvejelser om fremtidens folkeskole. Især glæder det os, at der lægges op til et tættere samarbejde mellem skolen og det omgivende samfund.
Årsagen til vores begejstring er enkel: Der er i det østlige Aalborg allerede gode eksempler på, at folkeskolen samarbejder med erhvervsvirksomheder og boligorganisationer. Og vi ved, at det virker.
Vi hæfter os særligt ved ministerens betragtninger om at få skolen ud i lokalsamfundet og lokalsamfundet ind i skolen. Han siger blandt andet, at skolen - igen - skal være en synlig og vigtig aktør i lokalområdet og ikke mindst omvendt. Der tales eksempelvis om en juniormesterlære, hvor eleverne op til tre dage om ugen er på en arbejdsplads i stedet for i skolen, ligesom obligatorisk erhvervspraktik indgår i planen. Desuden vil ministeren have lokalsamfundet bredere ind i skolebestyrelserne ved at kunne pege på en leder fra en virksomhed, et gymnasium, en idrætsforening, en teknisk skole eller noget andet, der passer godt i skolens konkrete sammenhæng. Alt sammen for at skabe mere energi i skolen. Og en skole, der giver eleverne de redskaber, både de og samfundet har brug for.
De færreste ved det måske, men en ikke ubetydelig del af de cirka 1.300 folkeskoler er placeret i Danmarks over 7.000 almene boligafdelinger. Det gælder blandt andet i Aalborg, hvor vi takket være et vellykket boligsocialt samarbejde har konkrete erfaringer, der dokumenterer øget karaktergennemsnit, mere trivsel og en nemmere overgang fra folkeskole til videregående uddannelser, når der bygges bro mellem skolen og det samfund, der omgiver den.
Seneste skud på stammen er læringskonceptet CrossLearn:Virksomhed - det første brobygningsprojekt af sin art. Her har ErhvervsNetværk 9220, virksomhederne Arkil og Artelia, Herningvej Skoles udskoling, Helhedsplanen Øst i Centrum og Center for Samskabelse under Himmerland Boligforening forpligtet sig til et foreløbig treårigt, nært samarbejde om læringsbesøg i virksomhederne.
Formålet med CrossLearn:Virksomhed er at give eleverne kendskab til de mange uddannelses- og erhvervsmuligheder, der findes på et mangfoldigt arbejdsmarked. De lærer om dansk arbejdsmarkedskultur. De får mulighed for at spejle sig i forskellige rollemodeller og se en mening og sammenhæng med det, skolen underviser i. Og de får praksisnære oplevelser i virksomheder, der samtidig får mulighed for lokalt at påtage sig et konkret socialt ansvar. Endelig får skolen mulighed for at implementere en mere åben skole på en særdeles håndgribelig måde.
CrossLearn:Virksomhed har været i gang siden 1. marts 2023 og der er allerede høstet gode erfaringer, som lægger sig fint op ad de tanker, som Mattias Tesfaye præsenterede for nylig. Så meget desto mere bifalder vi regeringens planer for en fornyet, mere fri og mere praktisk orienteret folkeskole. En folkeskole, som - også - skaber et bedre grundlag for elever, der giver sig i kast med faglige uddannelser. Og som knytter de helt nødvendige stærkere bånd mellem folkeskolen og det liv, der leves omkring den.