I samarbejde med Aalborg Universitet har Himmerland Boligforening taget initiativ til et netværk, der skal være med til at præge dagsordenen for fremtidens bæredygtige byboliger.
"Hensigten er, at vi på seks-otte møder i løbet af 2022 på tværs af byggebranchen skal drøfte, hvad det er for en fremtid, vi står overfor - og om vi allerede nu kan finde løsninger, så vi når byggebranchens klimamål for 2030", fortæller Sven Buch, der er udviklingschef hos Himmerland Boligforening.
Netværket, der mødes første gang 10. maj 2022, kommer til at omfatte såvel bygherrer og rådgivere som entreprenører og forskere. Det er målet, at drøftelserne munder ud i et manifest, som sætter rammer for og giver konkrete anbefalinger med hensyn til fremtidens klimavenlige etageboliger i byen. Manifestet vil blive fulgt op af et konkret demonstrationsbyggeri med cirka 40 etageboliger opført i det østlige Aalborg, tæt på Aalborg Universitet.
"Vi ser ind i et scenarie, hvor både national og EU-lovgivning vil stille betydelige nye krav til klimabelastningen i bygge- og boligbranchen. Netværket skal beskæftige med det store spørgsmål: Kan vi honorere disse krav ved at justere på det, vi gør i forvejen - eller vil det kræve, at byggebranchen foretager et større paradigmeskifte? For at kunne besvare dette skal netværket arbejde med, hvordan vi opnår et betydeligt mindre klimaaftryk fra boligbyggeriet, herunder især fra vores brug af byggematerialer, hvordan fremtidens urbane boliger skal forsynes med energi og hvordan vi gør det attraktivt og let for beboerne at bo klimavenligt.
Desuden skal netværket se på, hvordan vi kan bygge boliger, som har lang levetid og samtidig mulighed for foranderlighed - og hvordan nye digitale teknologier kan hjælpe både branchen og beboerne med at bygge og bo klimavenligt", fortæller Sven Buch.
Netværket med navnet Green Hub House støttes af We Build Denmark og Green Hub Denmark - og er nærmere beskrevet på