Himmerland Boligforening har de senere år gennemført en række omfattende renoveringer af afdelinger, blandt i det østlige og det vestlige Aalborg. Det kan naturligvis ses både ude og inde - og nu er der dokumentation for, at også den enkelte afdelings driftsøkonomi har fordel af et renoveringsprojekt.
"I forbindelse med renoveringerne har vi som en del af vores grønne omstilling omdannet boliger og afdelinger, så de nu er langt mere bæredygtige end hidtil. I den sammenhæng har vores beboere især rost renoveringerne for at skabe et bedre indeklima og sikre et betydeligt lavere energiforbrug. Fra 2014 til i år har vi alene i Kildeparken i det østlige Aalborg renoveret flere end 1.000 boliger og det har betydet store energibesparelser. På Ravnkildevej har vi beregnet besparelsen til 40 procent, mens den på Blåkildevej er 44 procent - og på Fyrkildevej er effekten en halvering af energiforbruget", siger direktør Ole Nielsen.
De store besparelser skyldes flere forhold. For alle afdelinger gælder først og fremmest, at klimaskærmen - det vil sige den enkelte boligs vægge, vinduer, lofter og gulve - er isoleret langt bedre og mere tæt efter renoveringen, hvilken giver en betydelig reduktion i energiforbruget. Desuden er selve varmeinstallationen gjort mere effektiv, hvilket gør det muligt at anvende lavtemperaturfjernvarme. Blandt andet er de hidtidige, dårligt isolerede jordrør blevet erstattet af nye, der er langt bedre til at bringe energien derhen, hvor den skal være.
"På Fyrkildevej har vi desuden installeret ventilationsanlæg med varmegenvinding, hvilket tydeligvis også bidrager til et lavere energiforbrug. Og så er der installeret vandmålere, så beboerne bedre kan overvåge deres faktiske koldt- og varmtvandsforbrug og kun betaler for det vand, de selv benytter. Det er tydeligt, at det også bidrager positivt til miljøregnskabet", siger Ole Nielsen.
Himmerland Boligforening fik i 2017 Aalborgs bæredygtighedspris, der uddeles af kommunes miljø- og energiforvaltning og Klimasekretariatet i Region Nordjylland.
"Dengang handlede det rigtig meget om at omsætte gode tanker om bæredygtighed til konkret handling i form af ikke mindst introduktion af eldelebiler til beboerne, opsætning af solceller til dækning af lokale elbehov og indførelse af robotplæneklippere. Det sidste har været med til både at frigøre medarbejdere til ikke-rutineprægede opgaver i afdelingerne og spare penge i den enkelte afdeling. Men vi har de seneste år altså også fokuseret stadig mere på bæredygtighed i forbindelse med renovering af vores afdelinger og det er rigtig rart nu at have dokumentation for, at indsatsen nytter", siger Ole Nielsen.