Hidtil har det været sådan, at en kommune via det såkaldte grundkapitalindskud betaler 10 procent af prisen for at bygge nye almene boliger, mens beboerne betaler to procent og resten bliver finansieret af stat og kreditforeninger. I de seneste forhandlinger mellem Kommunernes Landsforening og regeringen om kommunernes økonomi er der imidlertid fra regeringens side blevet lagt op til at kommunernes indskud skulle fordobles.
- Det har vi sammen med en lang række af landets øvrige almene boligorganisationer påpeget det særdeles beklagelige i. Sagen er jo, at når andelen af familieboliger i de hårdest ramte ghettoområder skal bringes ned - blandt andet gennem nedrivning af boliger - skal der nødvendigvis bygges nyt. Og historien viser, at det bliver der kun, hvis grundkapitalindskuddet er på et stabilt, lavt niveau, siger direktør Ole Nielsen, Himmerland Boligforening. Og han fortsætter:
- Så meget desto mere glæder det os, at det efter intense forhandlinger er lykkedes at opnå enighed om det kommende års kommuneaftale - og at der ikke sker nogen forøgelse af grundkapitalen. Med fastholdelsen af grundkapitalen på 10 procent er det muligt at undgå en overophedning af byggeriet, når alle vil realisere mest muligt byggeri inden nye regler træder i kraft. Og ikke mindre væsentligt: Der er nu økonomisk råderum til blandt andet at opføre erstatningsbyggeri de steder, hvor der i kraft af regeringens strategi "Ét Danmark uden parallelsamfund - ingen ghettoer i 2030" skal afvikles almene familieboliger.
Samlet set stiger grundkapitalen ikke, men der bliver indført en differentieret model, hvor satsen for ældre- og ungdomsboliger ligger på 10 procent, mens der for familieboliger vil være tre kategorier: For boliger under 90 kvadratmeter bliver grundkapitalen 8 procent, mens den for boliger mellem 90 og 104 kvadratmeter fastholdes på 10 procent. Til gengæld stiger det kommunale grundkapitalindskud for familieboliger over 105 kvadratmeter til 12 procent.
- Med et gennemsnitligt grundkapitalindskud på 10 procent kan de almene boligforeninger medvirke til realisering af den udmærkede tanke om afvikling af parallelsamfund frem mod 2030. Nu er der skabt arbejdsro, så vi kan være med til at bygge nye boliger, efterhånden som regeringens strategi bliver realiseret. Som bekendt har vi ikke ghettoer hos Himmerland Boligforening, men vi oplever en klar tendens til, at stadig flere ønsker at bo til leje i en almen bolig, så også vi har brug for at bygge nyt, siger Ole Nielsen.