River man almene boliger ned, sådan som der lægges op til i regeringens strategi "Ét Danmark uden parallelsamfund - ingen ghettoer i 2030", må man nødvendigvis bygge nye. I hvert fald hvis man spørger Ole Nielsen, der er direktør for Himmerland Boligforening.
- Behovet for boliger er jo det samme - eller endda stigende. I al fald ser vi hos Himmerland Boligforening en klar tendens til, at stadig flere ønsker at bo til leje i en almen bolig. Og det kræver nu en gang flere boliger. Det gælder også for os, selvom vi ikke er en af de boligforeninger, der river udtjente byggerier ned eller har ghettoer, siger Ole Nielsen. Og han fortsætter:
- Det burde jo sådan set være selvindlysende, så hvorfor overhovedet gøre opmærksom på det? Det synes beklageligvis at være nødvendigt, for i de aktuelle forhandlinger mellem Kommunernes Landsforening og regeringen om kommunernes økonomi strategi er der fra regeringens side lagt op til en markant ændring af kommunernes grundkapitalindskud.
I øjeblikket er det sådan, at en kommune betaler 10 procent af prisen for at bygge nye almene boliger via grundkapitalindskuddet, mens beboerne betaler to procent og resten bliver finansieret af stat og kreditforeninger. Imidlertid spiller regeringen nu ud med, at kommunernes indskud skal øges til 20 procent. Man er i forhandlingerne landet på 14 procent, men det er i Ole Nielsens optik stadig dybt problematisk:
- Sagen er jo, at når andelen af familieboliger i de hårdest ramte ghettoområder skal bringes ned - blandt andet gennem nedrivning af boliger - skal der nødvendigvis bygges nyt. Og det bliver der kun, hvis grundkapitalindskuddet er på et stabilt, lavt niveau.
Selv ved en stigning fra 10 til 14 procent bliver det ganske meget dyrere for kommunerne at bygge nye almene boliger, så der er en betydelig indbygget risiko for, at tingene vil gå i stå. Historien viser, at udsving i grundkapitalindskuddet har medvirket til, at det almene byggeri er blevet reduceret eller sågar er decideret indstillet, fordi den økonomiske usikkerhed er for stor.
Det korte af det lange er ifølge Himmerland Boligforenings direktør, at regeringen bør besinde sig og holde grundkapitalindskuddet stabilt på de 10 procent:
- Kun på den måde kan de almene boligforeninger medvirke til realisering af den udmærkede tanke om afvikling af parallelsamfund frem mod 2030.