Det er velkendt, at arbejdsmarkedet kæmper med et paradoks: Der er i en lang række brancher voldsom efterspørgsel efter medarbejdere - samtidig med at der fortsat er ganske mange ledige.
- Da en del af de ledige bor hos os, vil vi gerne medvirke til, at de kan komme i arbejde. Derfor har vi sammen med Erhvervsnetværk 9220 taget initiativ til "Jobbus 9220", hvor ledige kommer på virksomhedsbesøg og det er der allerede kommet gode resultater ud af, fortæller Himmerland Boligforenings direktør Ole Nielsen.
Tanken om projektet er opstået hos Center for Samskabelse under Himmerland Boligforening. Per Bang, der har titel af networker, fortæller:
- Vi har netop gennemført en første tur - et pilotprojekt om man vil - med deltagelse af seks personer, der har arbejdet med alt fra brolægning til ledelsesudvikling, men aktuelt ikke har job. For nogles vedkommende gælder, at de ikke kan klare et sædvanligt job, men fælles for dem alle er, at de meget gerne vil i arbejde. Sammen tog vi ud i sommersolen for på en tur langs Astrupstien i det østlige Aalborg at besøge medarbejdere fra entreprenørvirksomheden Arkil, der for tiden er i gang med ændring af Astrupstien, så den er klar til de førerløse busser.
Per Bang oplyser, at meningen med projektet er dels at hjælpe lokale virksomheder med at finde lokal arbejdskraft til at få løst opgaver, der ellers ikke ville blive taget hånd om, dels at få hjulpet borgere ind på arbejdsmarkedet - uanset om det er i ordinær beskæftigelse eller i et job, hvor der tages særligt hensyn til eksempelvis sygdom:
- Ved fodgængertunnelen mødte vi en ung mand fra lokalområdet, der for ganske nylig var blevet fastansat hos Arkil, og et par byggeledere. De fortalte blandt andet om, hvordan virksomheden tager hensyn til folks helbred, hvilket straks fik en af deltagere til at lægge billet ind på et job.
Efter turen langs Astrupstien var der arbejdsfrokost hos Kaffe Fair i Sundheds- og Kvartershuset, hvor haveanlægs- og entreprenørfirmaet Vadum Anlæg og Thrane Erhverv, der er specialiseret inden for blandt andet erhvervsrengøring, grøn service og kantinedrift, kom på besøg. Dagen sluttede med et nyt visit hos Arkil, denne gang i forbindelse med udvidelsen af Tranholmvej.
Inden dagen var omme, var to af deltagerne blevet tilbudt praktikplads med henblik på fast arbejde, mens en tredje efterfølgende har været til jobsamtale.
Det giver os selvfølgelig ekstra blod på tanden og vi arbejder nu på planlægningen af en ny omgang "Jobbus 9220", hvor vi sigter efter at få et større antal deltagere involveret. Den næste bustur vil også få stop hos virksomheder i postnummer 9220, mens vi på en tredje tur arbejder på at lægge besøgene uden for det østlige Aalborg. Også her vil Jobcenter Aalborg være involveret, fortæller Per Bang.
Center for Samskabelse er sat i værk for at understøtte den udvikling, det østlige Aalborg er inde i disse år. Centret samarbejder med en bred vifte af aktører - beboere, virksomheder, skoler, institutioner, foreninger og mange andre - om at skabe gode og levedygtige tiltag, der bidrager til bydelens fortsatte, positive udvikling.
Center for Samskabelse er en enhed under Himmerland Boligforening og tager sit udgangspunkt i en fireårig boligsocial helhedsplan for det østlige Aalborg i et samarbejde med Aalborg Kommune og med støtte fra Landsbyggefonden.
Centret holder til i Sundheds- og Kvartershuset på Fyrkildevej i det østlige Aalborg.