Regeringen offentliggjorde tidligere på måneden strategien "Ét Danmark uden parallelsamfund - ingen ghettoer i 2030". Eller det, der i folkemunde hurtigt fik betegnelsen "Ghettoplanen".
I Himmerland Boligforening kan man glæde sig over, at der ingen ghettoer er. Og at den udvikling, boligforeningen understøtter gennem massive investeringer i det østlige Aalborg, er stærkt medvirkende til, at dens afdelinger i denne del af byen til stadighed kommer længere og længere væk fra at blive karakteriseret som ghetto.
- Der er dog desværre en alvorlig hage ved regeringens plan, idet det er hensigten at anvende en stor del af pengene i Landsbyggefonden til de udsatte områder. Det kan ikke undgå at få negativ indvirkning på hele resten af den almene boligsektor, der kun vil have omkring 9 mia. kr. tilbage til projekter i perioden 2019-2026. Det svarer til godt én mia. kr. årligt, hvilket på ingen måde er nok til at dække behovet for finansiering af påkrævede renoveringer i almindelige boligafdelinger rundt om i landet, siger direktør Ole Nielsen, Himmerland Boligforening. Og han uddyber:
- Beboere, der selv har forsynet Landsbyggefonden med penge via deres husleje, risikerer, at regeringens prioritering af de udsatte områder inden for en overskuelig årrække vil forhindre helt nødvendige renoveringer. Man må ikke glemme, at de projekter Landsbyggefonden støtter, blandt andet handler om skimmelangreb, tilgængelighed for ældre og handicappede samt opgradering af badefaciliteter fra fælles bad til eget badeværelse. Det er ikke ligefrem luksusforbedringer.
For Himmerland Boligforenings vedkommende er der risiko for, at de planlagte renoveringer af Damstræde ved Aalborg Universitet og ikke mindst af Søheltekvarteret i Aalborgs vestby må tages af bordet. I en forbindelse siger Ole Nielsen:
- Man kan måske sige, at solen nok står op i øst, men den går så til gengæld også ned over - og ikke bare i - vest.