Stor aktivitet på de nordjyske byggepladser har ført til en betydelig stigning i efterspørgslen efter arbejdskraft og en reel risiko for mangel på kvalificerede medarbejdere. Det er baggrunden for, at Himmerland Boligforening har engageret sig i projektet "Byg i Nord", hvor ledige gennem afgrænsede forløb bliver tilknyttet et renoveringsarbejde. Det giver dem praktisk erfaring med et job i byggebranchen - og fører forhåbentlig til ordinær beskæftigelse.
- "Byg i Nord" er iværksat i et samarbejde mellem organisationer og offentlige institutioner, der beskæftiger sig med byggebranchen. For vores vedkommende fungerer ordningen sådan, at de ledige, der i hovedsagen er dagpenge- eller kontanthjælpsmodtagere, unge eller flygtninge, møder op på byggepladsen. Her får de arbejdstøj og sikkerhedsudstyr og ud fra den enkeltes erfaring og uddannelse bliver der etableret en arbejdsgruppe ledet af byggeledelsen på projektet, fortæller direktør Ole Nielsen, Himmerland Boligforening.
Vi har i øjeblikket 14 lærlinge, der fordeler sig på fagene administration, gartner og ejendomsservicetekniker. Det er nok værd at bemærke i en tid,
hvor der tales meget om unges manglende lyst til erhvervsuddannelser.
De ledige er typisk i projektet i 8-10 uger, hvor de den første tid går ud som en samlet gruppe, mens de senere i forløbet bliver fordelt til de håndværksområder, der mangler arbejdskraft. Medlemmerne af en arbejdsgruppe får dermed stiftet bekendtskab med et eller flere fagområder og de får mulighed for at komme tættere på det ordinære arbejdsmarked.
- Der er talrige tilfælde af ledige, som gennem "Byg i Nord" er kommet i solid kontakt med arbejdsmarkedet og takket være projektet har fået ordinær beskæftigelse, siger Ole Nielsen.
Som eksempel nævner han Mathias Thomsen, der kom med i et forløb med en arbejdsgruppe, hvor han blev en del af et af Himmerland Boligforenings store byggeprojekter:
- Kort tid efter var Mathias i gang med et praktikforløb hos os med fokus på ejendomsservice og det gik så godt, at vi ikke har tøvet med at tilbyde ham en elevplads, oplyser Ole Nielsen. Og han siger videre:
- Vi har i øjeblikket 14 lærlinge, der fordeler sig på fagene administration, gartner og ejendomsservicetekniker. Det er nok værd at bemærke i en tid, hvor der tales meget om unges manglende lyst til erhvervsuddannelser.