Hele 85 procent af de beboede boliger i Aalborg Kommune, der blev opført i 2017, er beboet af lejere, og det er et godt stykke over det typiske årsgennemsnit.
Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, som Himmerland Boligforening har bearbejdet.
I den seneste tid har chancen været særligt stor for at blive inviteret til indflytterfest eller to i en spritny bolig i Aalborg. I løbet af 2017 blev der således opført 1.295 nye boliger i kommunen, og det er det største antal siden 2014 - og ligesom i netop 2014 er langt de fleste af disse boliger i dag beboet af lejere.
Af de nye boliger er 1.119 i dag beboet, og heraf har 955 af boligerne, svarende til mere en 85 procent, en eller flere lejere som beboere. For boliger opført i 2016 og 2015 er andelen beboet af lejere henholdsvis cirka 70 procent og 39 procent.
- Andelen afhænger naturligvis af, hvilke typer boliger der er blevet opført i det givne år. Særligt i 2012, 2013 og 2014 blev der opført rigtig mange ungdomsboliger for at imødegå den enorme efterspørgsel, mens bybilledet i de senere år er blevet præget af de dyrere lejligheder ud til fjorden, som vi ser på Østre Havn. Derfor er det også glædeligt, at der nu står et stort antal spritnye lejligheder klar, der er tiltænkt lejeformål, fortæller direktør i Himmerland Boligforening, Ole Nielsen.
Billede af artikel bragt i Nordjyske.
Man bør i det hele taget i stigende grad tænke i blandede boliger, da det skaber en afgørende diversitet for velfungerende bydele, som hænger sammen på tværs af sociale skel
Nye boliger i Aalborg og beboerstatus:
.Siden årtusindeskiftet er der opført 15.881 nye boliger i kommunen. 15.184 af dem er i dag beboet, og heraf er knap 73 procent beboet af lejere.
- Det er blandt andet et udtryk for det store behov for ungdomsboliger, der har været i Aalborg Kommune gennem de senere år, men behovet for lejeboliger kan ikke reduceres til det. Særligt lige nu står vi overfor den udfordring, at der er flere og flere, som gerne vil bo i Aalborg, men som ikke har råd på grund af de himmelstigende priser på både parcelhuse og ejerlejligheder, siger Ole Nielsen.
Priserne på parcelhuse og ejerlejligheder i Aalborg Kommune er siden årtusindeskiftet steget med henholdsvis 112 procent og 144 procent ifølge de seneste tal fra Finans Danmark, og det har ifølge Ole Nielsen været med til at drive priserne på husleje op til et niveau, som mange har svært ved at betale.
- Derfor er der særligt behov for både flere almene familieboliger og almene seniorboliger. Man bør i det hele taget i stigende grad tænke i blandede boliger, da det skaber en afgørende diversitet for velfungerende bydele, som hænger sammen på tværs af sociale skel. Almene boligbyggerier bidrager desuden ikke blot til flere boliger, der er til at betale, men også til velholdte og attraktive områder og faciliteter mellem boligerne. For os er boligprojekterne ikke salgsobjekter, og det betyder, at vi vil blive ved at være der for at sørge for at området fungerer, afslutter han.