Det er altid godt med friske øjne på tingene og derfor har vi dette efterår allieret os med Aalborg Universitet, der har gennemført et intensivt forløb, hvor omkring 60 studerende fordelt på 11 grupper har været i konkurrence om den bedste byudviklingsløsning.
Hidtil har Himmerland Boligforening opereret efter en 2020-plan, når det gælder udvikling af afdelingerne i det østlige Aalborg. Om få år er de sidste store renoveringer, der indgår i planen, gennemført og det er tid til at rette blikket mod et nyt punkt ude i fremtiden.
- Det er altid godt med friske øjne på tingene og derfor har vi dette efterår allieret os med Aalborg Universitet, der har gennemført et intensivt forløb, hvor omkring 60 studerende fordelt på 11 grupper har været i konkurrence om den bedste byudviklingsløsning, fortæller Himmerland Boligforenings direktør, Ole Nielsen.
De studerende, hvis fokus er på det østlige Aalborg i 2030, har blandt andet arbejdet ud fra FN's 17 mål for en bæredygtig global udvikling. Disse mål, der oftest benævnes Verdensmålene, blev vedtaget af 193 statsledere på FN's generalforsamling i 2015 og forholder sig til, at det nu er nødvendigt at menneskene sætter ind med aktivt, ansvarligt forvalterskab, fordi kloden ikke længere kan klare sig selv.
- Det gælder selvsagt også inden for byudvikling og dermed også, når vi skal tænke tanker om, hvordan det østlige Aalborg bedst udvikler sig over de næste knap 15 år, fortæller Ole Nielsen.
Forløbet blev afsluttet 7. november 2017, hvor de studerende præsenterede deres idéer for en bedømmelseskomité bestående af Aalborgs stadsarkitekt Peder Baltzer, fondsadministrator Britta Graae fra Det Obelske Familiefond, erhvervsmægler Steen Royberg fra Nybolig Erhverv Aalborg, formand Morten Christensen fra Erhvervsnetværket 9220 samt direktør Ole Nielsen, Himmerland Boligforening, der uddybende fortæller:
- De 11 grupper arbejdede med vidt forskellige indfaldsvinkler og vi kom i juryen blandt andet til at vurdere nedbrydning af fysiske barrierer, grønne korridorer, anvendelse af Trekanten, omdannelse af Planet Center til aktivitetsbaseret byrum for især unge, nye deleøkonomiske funktioner og Tornhøjskolen som multifunktionel sammenhængsskaber.
Urban Design Studio 2017 - resume af 1. præmie
Første præmieforslaget i konkurrencen omhandler etablering af et innovationscenter - der kan supplere og skabe forbindelse til de innovationsmiljøer, der ellers findes omkring AAU og NOVI.
Innovationscenteret tænkes placeret i området ved Sundheds- og Kvartershuset på Fyrkildevej og kulturhuset Trekanten. Placeringen vil skabe mulighed for et møde mellem borgere, virksomheder og forskere, der kan skabe nye løsninger indenfor f.eks. velfærdsområdet eller håndværksfagene.
Centeret skal give plads til iværksættere, studerende, forskere, virksomheder og grupper af borgere. Centeret, som er budgetteret til en opførelsespris på mellem 50-100 mio. kr. vil kunne blive en dynamo for udvikling af det østlige Aalborg frem mod 2030.