Himmerland Boligforening kan nu tage fat på sit næste store fornyelsesprojekt i det østlige Aalborg: Området omkring Tornhøjgård.
- Vi har i en længere periode været i fuld gang med renovering af store dele af vores byggeri i det østlige Aalborg. Aktuelt arbejder vi på at få Tambosundvej klar til november i år, mens vi på Ravnkildevej indleder renoveringen i sommeren 2016 og på Blåkildevej vil de sidste boliger kunne tage imod beboerne i sommeren 2017. Endelig er der Fyrkildevej, der udgør tredje og sidste del af vores omfattende projekt Kildeparken 2020, hvor vi forventer renovering i årene 2017-19. Alt dette er gennemgribende forbedring af bestående boliger, men nu skal vi også i gang med nybyggeri i det centrale af denne bydel, fortæller direktør Ole Nielsen, Himmerland Boligforening.
Boligforeningen har for nylig købt Tornhøjgaard - den sidste tilbageværende gård i Nørre Tranders - med omkringliggende jorder, hvilket giver mulighed for at opføre flere byggerier, der skal bidrage væsentligt til udvidelse og opgradering af området, ikke mindst omkring det eksisterende Tornhøjcenter.
- Vores plan omfatter en ekstra dagligvareforretning, en mindre bypark, et botilbud med 32 plejeboliger for handicappede, ungdomsboliger, almene familieboliger og et mindre antal ejerboliger, siger Ole Nielsen. Og han fortsætter:
- Som et led i nybyggeriet vil vi koble Tornhøjgaard-området effektivt sammen med området med Sundheds- og Kvartershuset og Trekanten lige på den anden side af Humlebakken. Det skal ske gennem etablering af en tunnel under en af bydelens store, afskærende trafikårer. Den nye tunnel bliver betydeligt bredere, lysere og højere end den nuværende - og er i øvrigt sammen med byparken et delprojekt, der vil blive gennemført i samarbejde med Realdania.
Det østlige Aalborg er på mange måder præget af, at bydelen blev planlagt i 1960'erne efter funktionalistiske principper, der nok skabte en trafikalt set effektiv bydel, men også opdelte den skarpt rent fysisk og socialt. Derfor er der et politisk bredt ønske om en mere bæredygtig byomdannelse i denne del af Aalborg, hvilket kan ses i sammenhæng med milliardinvesteringerne i det nye supersygehus, udvidelse af universitetet og etablering af letbanen.
- For at udstikke rammerne for den fremtidige, bæredygtige udvikling gennemførte Aalborg Kommune og Realdania i 2012 forstadskonkurrencen 'City in Between' - og vores overtagelse af Tornhøjgaard og planer for området er helt i tråd med disse tanker, siger Ole Nielsen.
Han pointerer, at det er hensigten i et tæt samarbejde mellem private og offentlige parter at kickstarte en udvikling af et styrket bydelscenter med tættere byggeri og et nyt mødested for bydelen:
- Området omkring Tornhøjgård bliver det første knudepunkt på Astrupforbindelsen, der kan beskrives som en ny rygrad i bydelen. Den vil komme til at forbinde området med universitetet mod syd og Planetcenteret mod nord. Et centralt element i den nye forbindelse er den nuværende cykel- og gangsti Astrupstien, der tænkes opgraderet, så den også får små, avancerede elbusser som supplement til bydelens kollektive trafik.
Det er Ole Nielsens forventning, at de første byggearbejder til det nye bydelscenter vil gå i gang i midten af 2016.