I sammenhæng med den gennemgribende renovering af lejeboligområdet Kildeparken i Aalborg Øst vil Himmerland Boligforening stille arealer til rådighed for private bygherrer til etablering af ejerboliger.
Himmerland Boligforening har gennem en længere periode arbejdet med en helhedsplan for de omkring 1.050 boliger på Blåkildevej, Fyrkildevej og Ravnkildevej i det østlige Aalborg - det projekt, der samlet går under betegnelsen Kildeparken 2020. Målet er gennem en meget omfattende renovering af de mange boliger og deres omgivelser at transformere et socialt udsat boligområde til et eftertragtet og moderne bykvarter.
- Ny forskning udført af Kraks Fond Byforskning viser imidlertid, at renovering og sociale indsatser ikke i sig selv kan forandre et socialt udsat boligområde. I ph.d.-studiet "Indsatser i udsatte boligområder" konkluderer forsker Gunvor Christensen, at nok kan boligsociale indsatser forbedre de enkelte beboeres tilfredshed og tilknytning til arbejdsmarkedet, men man kan ikke konstatere en egentligt forandring af et boligområdes status som helhed, siger Ole Nielsen, direktør for Himmerland Boligforening. Og han uddyber:
- Kildeparken 2020 indeholder da også en række andre indsatser, som i samspil med selve renoveringen skal skabe de forandringer, som skal gøre boligområdet i Aalborg Øst til det første eksempel i Danmark på en virkningsfuld områdebaseret indsats i stor skala.
Visualiseringer leveret af KPF.
Første skridt blev taget med opførelsen af Sundheds- og Kvartershuset på Fyrkildevej, som både af regeringen og mange fagfolk betegnes som et eksempelprojekt, der viser nye veje til forandring af udsatte boligområder. Næste skridt i Kildeparken 2020-planen kan tages, når Aalborg Byråd i februar indleder behandlingen af en lokalplan for den første etape af renoveringen, som finder sted på Blåkildevej.
- I denne lokalplan er der nemlig skabt mulighed for, at området kan blive tilført op til 200 nye boliger, der opføres dels som tagboliger på eksisterende blokke, dels som nye rækkehuse og lejligheder i seks nyopførte boligtårne i op til otte etager. Som den første boligforening i landet vil vi efter lokalplanen kunne udbyde byggeretter til private og dermed stille arealer til rådighed, så mindst 50 procent af de nye boliger kan blive ejerboliger, siger Ole Nielsen.
Han oplyser, at boligforeningen og dens rådgivere vurderer, at de private investorer holder godt øje med i udviklingen i bydelen, ikke mindst set i lyset af de kommende investeringer i det nye universitetshospital, nybyggeri til Aalborg Universitet, etablering og forbedring af infrastruktur og renovering af almene boliger.
- Men som i andre byomdannelsesområder i Aalborg såsom den tidligere eternitfabriksgrund vil der i en etableringsfase være brug for at tilføre både ustøttede ejerboliger og støttede almene boliger, pointerer Ole Nielsen.
Under forudsætning af at behandlingen af lokalplanen for området forløber som ventet, vil udbuddet af byggeretter kunne sættes i gang i juni 2014.